Hoppa direkt till innehåll

Vad menar vi med framtidssäkert?

Jo, vi menar att du som installerar och ansluter dig till Stadsnätet, ska veta att det är en långsiktig lösning som du kommer att ha nytta och glädje av i många år. Du ska inte behöva byta teknisk lösning var femte år. Därför byggs Stadsnätet uteslutande med optisk fiber - modern teknik, driftsäkert och långsiktigt.
Användandet av nätet ökar hela tiden och Sverige ligger i framkanten. Antalet tjänster i det öppna Stadsnätet ökar hela tiden och vi kommer att använda nätet inom nya områden i framtiden. Internet, tv och telefoni är bara början. Prestandakraven på nätet ökar ständigt och därför är det tryggt för dig att veta att det är långt, oändligt mycket långt innan de fiberoptiska näten slår i taket.

Snabbt bredband till din bostad

Idag sker allt mer på nätet som utbildning, arbete hemifrån, vi roar oss, kommunicerar och skaffar oss nya kunskaper. En sak är säker och det är att utbudet via nätet kommer att öka ytterligare som ställer krav på uppkopplingen.
Det går med ljusets hastighet
Trafiken i fibernätet går med ljusets hastighet. Det är det snabbaste vi känner till.
Cirka 300.000.000 meter i sekunden, eller 1.080.000.000 km/h (i den farten åker man till månen på dryga sekunden).
Med ett fiberoptiskt bredbandsnät skapar vi förutsättning för dig att kunna ha detta utbud hemma. Det ger dig snabb tillgång till hela världen och är precis lika viktigt som all annan infrastruktur.
Gränslöst
Som en parantes kan vi berätta att idag kan man med avancerad teknik skicka och ta emot flera hundra Tbit/s i en enda hårstråtunn fiber. 100 Tbit/s (100 terrabit per sekund) är ofattbara siffror. Det är 100 miljoner Mbit/s.
I den hastigheten kan du ladda ner tre månaders konstant tittande på HD-filmer på en enda sekund. Med det vill vi ha sagt att fiberoptiska nät är överlägsna alla andra typer av nät och kommer att räcka till för framtidens alla behov.
Regeringens mål är att Sverige ska ha ett bredband i världsklass för att säkerställa tillväxt, välfärd och hållbar utveckling. Politikernas mål är att nio av tio hushåll och företag senast år 2020 ska ha tillgång till bredband med en hastighet på minst 100 megabit per sekund.
Trafiken i de fiberoptiska kablarna går med ljusets hastighet. Det är utrustningen i kabeländarna som sätter begränsningarna. Idag kan vi leverera upp till 1 Gbit/s via fibernätet. Vart efter kraven ökar kan utrustningen uppdateras och vi kan leverera allt högre hastigheter.